« Takaisin

Matkailuauton ja vaunun lisävarusteet

Matkailuauton ja vaunun lisävarusteet

Usein on tilanne, että ajoneuvon vakiovarustus ei yleensä riitä. Lisävarustelistalta valitaan vielä useita varusteita, jotta ajoneuvosta saadaan mieluinen. Tässä lista perusteluineen yleisimmistä ja tärkeimmistä lisävarusteista, joita matkailuautoihin ja -vaunuihin valitaan. Jos varusteet ovat jo vakiona, on ajoneuvosi hyvin varusteltu. Osaan varusteista on laitettu arvioitu varusteen hintaluokka asennettuna avuksi hahmottamaan lisävarusteen hintaluokkaa. Huomioithan, että tuotteen hinta ja asennustyön suuruus vaihtelee suuresti riippuen asennettavasta laitteesta ja ajoneuvosta.
Varmistathan myös varusteen asennusmahdollisuuden ja sopivuuden meiltä. Tarvikkeet löydät verkkokaupastamme kauppa.jyvascaravan.fi, asennustarjouksen saat huollostamme huolto@jyvascaravan.fi

Sisätilan mattosarja myös ohjaamoon
Matkailuajoneuvon lattia monet kulmat ja kolot tulee hyvin peitetyksi vain tilaan tehdyillä matoilla. Helpoiten saat ne valitsemalla ne lisävarustelistalta. Älä unohda ohjaamon mattoa, joka ei yleensä ole edes lisävarustelistalla. Myyjäliikkeet myyvät tunnetuimpien alustojen (Fiat, Renault, MB) ohjaamoihin sopivia paksuja mattoja, jotka toimivat hyvin myös äänieristeenä.

Kaihdinverhot ohjaamoon
Jos haluat hyvän näkö- ja aurinkosuojan ohjaamoon, et voi olla hankkimatta kaihdinverhoja. Monen matkailuauton perusvarustukseen kuuluu valosuojaverho, joka antaa vain näkösuojan. Kaihdinverho estää myös ohjaamon lämpiämisen aurinkokeleillä. Lisäksi kaihdinverhon voi laittaa päälle vain tiettyihin suuntiin ja jättää
osan avoimeksi. Kaihdinverhot ovat yleistymässä vakiovarusteeksi useimpiin ajoneuvoihin.

Polkupyöräteline
Jos olet tottunut liikkumaan polkupyörällä, pyöräteline on tärkeä lisävaruste. Telineitä saa 2-4 pyörälle ja tunnetuimmat valmistajat ovat Fiamma ja Thule. Mahdolliseen vetokoukkuun kiinnitetty yhden pyörän
teline ei ole suositeltava ratkaisu pyörän kuljettamiseen matkailuautossa. Erillinen teline on vakaampi ja pyörän asento ei vahingoita auton takaosan mitään muuta osaa. Osta heti myös pyörien suojaksi erillinen pyöräsuoja, joka estää kuran ja hiekan kulkeutumista pyöriin. Vaunuissa polkupyöräteline on joko vaunun takaseinässä tai vetoaisan päällä, jolloin on syytä huomioida ns. aisapainon vaikutus ajettavuuteen.  Huom! Sähköavusteisten pyörien lisääntyessä on muistettava, että pyörätelineillä on maksimikuorman kantokyky, joka on syytä selvittää etukäteen.

Vuoteentekomahdollisuus ohjaamoon
Matkailuauton ohjaamoon (Fiat Ducato 2007->) on saatavana Camp Sleep -lisäpatjasarjaa, jolloin ohjaamoon saa varavuoteen lapselle. Saatavana on myös Cabbunk-kerrossänkyratkaisuja.

Led-sisävalot
Led-valot ovat vakiovarusteena nykyisin monessa matkailuajoneuvossa. Tarkista asia hinnastosta, koska ne voivat olla myös lisävarustelistalla. Valitse ne pienemmän sähkökulutuksen ja paremman valotehon takia. Pieni kustannus. Voit myös vaihtaa osaan led-polttimot.

Lukuvalot matkailuauton ohjaamoon
Hyvin harvassa matkailuautossa on ohjaamon tuolille suuntautuvat lukuvalot. Älä jätä niitä hankkimatta, jos haluat lukea pimeinä vuodenaikoina etuistuimilla. Lisäetu valojen hankinnasta on kartturin mahdollisuus lukea/tutkia esim. karttaa tai esitteitä pimeässä ajon aikana.

Kaasun ulosotto ajoneuvon ulkoseinään
Pieni asia, joka usein jää vaille huomiota, on kaasun ulosoton hankinta sen sijaan, että rahtaa kaasupullon grillin viereen esimerkiksi ajoneuvon toiselta puolelta. Erityisesti tämä lisävaruste on hyvä huonoselkäisille tai muuten vaan mukavuuden haluisille. Kaasun ulosoton voi asentaa sekä matkailuautoihin että -vaunuihin.

Multimediakeskus kojetauluun
Monessa autoradiossa on nykyisin mahdollisuus dvd-elokuvien katseluun ja navigointiin. Näihin multimedialaitteisiin voi kytkeä myös peruutuskameran näytön, jolloin erillistä näyttöä kojetaulussa ei enää tarvitse.

Peruutuskamera
Mitä pidempi matkailuauto sitä suuremman hyödyn saat peruutuskamerasta. Asennuta peruutuskameran niin, että voit käyttää sitä myös eteenpäin ajettaessa. Tällöin voit tarkkailla pitkän peräylityksen kulkemista  ahtaissa paikoissa. Ota peruutuskamera läpällisenä kuraantumisen estämiseksi. Kameran paikka auton takaosassa kannattaa
miettiä tarkkaan, jos mukana kulkee pyöriä. Hyvin usein ylös asennettu kamera on hyödytön, kun pyörät on telineessä, koska ne estävät kameran näytön. Peruutuskameroita asennetaan nykyisin paljon myös matkailuvaunuihin peruuttamista helpottamaan.

Sähköinen vaununsiirrin
Todella hyvä lisävaruste vaunuilijalle on sähköinen vaununsiirrin (Mover), jonka avulla vaunun voi asettaa leiriytyessä paikalleen kaukosäätimen ja vaunun akseliin sijoitetun sähkömoottorin avulla. Siirtimiä
saa sekä yksi että kaksiakselisiin vaunuihin.

Tv-antenni ja läpivienti
Hyvä tv-antenni on television katselun yksi peruskivistä. Toinen on riittävän herkkä television viritin. Yleisin digitv-antenni matkailuajoneuvoissa on Triax Ufo.

Takatukijalat
Mitä pidempi matkailuauton ns. peräylitys on sitä enemmän tarvitset takatukijalkoja. Ne vähentävät auton huojumista leiriytyessä. Takatukijalkoja on tarjolla monenlaisia. AL-KOn pikalukolliset takatukijalat ovat
suosittuja niiden helppokäyttöisyyden takia.

Matkustamon ilmastointilaite
Lämpenevässä Suomenkin ilmastossa ilmastointilaite matkustamoon on nykyisin helposti perusteltava laite. Jos kuumassa olo ja nukkuminen tuntuu epämiellyttävältä, hanki ilmastointilaite. Voit käyttää sitä myös lämmittiminä viileillä keleillä. Keski-Euroopassa kiertelevälle ilmastointilaitteen hankita on vieläkin suositeltavampaa. Myös lasten ja lemmikkien mukana ollessa viileydellä on tärkeä merkitys.

Kwh-mittari
Jos käyt usein leirintäalueilla, joissa sähköä myydään kilowattihinnalla, voit säästää mittarin hinnan nopeasti alempina leiriytymismaksuina.

230 V pistorasiat
Ladattavien laitteiden lisääntymisen myötä, pistorasioiden tarve eri puolilla matkailuajoneuvoa on lisääntynyt. Nykyaikaisessa matkailuajoneuvossa 230V pistorasiat, mielellään 2 kpl, pitää olla makuuhuoneessa, keittiössä, wc-tilassa ja istuinryhmässä. Lisäpistorasioiden asennuttaminen ei maksa paljon. Asennuta samalla muutama usb-pistoke.

Inventterit
Inventterillä saat muunnettua 12V jännitteen 230V jännitteeksi. Huomioitavaa on käytettävän laitteen tehontarve ja akkukapasiteetin kesto. Siniaaltoinventterit sopivat parhaiten elektronisille laitteille.

Generaattorit
Generaattorilla saat tuotettua 230V verkkojännitettä. Generaattorit ovat yleisemmin bensiinikäyttöisiä.

Polttokenno
Polttokennolla saat tuotettua 12V virtaa ja ladattua matkailuajoneuvon akkuja. Polttokenno käyttää polttoaineena metanolia.

Lämmitettävä ohjaamon matto
Ohjaamoon on saatavana joko sähköllä (230V) lämmitettävää tai nestekiertoista ohjaamon mattoa matkailuauton etuosan lämmittämiseen.

Lämmönvaihdin
Matkailuautojen nestekiertoisissa lämmitysjärjestelmissä on mahdollisuus asennuttaa erillinen ”haara” ja pumppu, joka kierrättää matkustamon lämmittimen lämmittämää nestettä myös moottoritilassa, jolloin moottorin lämmittäminen lohkolämmittimen sijaan on mahdollista. Lämmönvaihdin toimii myös toisinpäin, jolloin
ajon aikana moottorin lämpöä voidaan siirtää matkustamoon.

Polttoainekäyttöinen moottorin esilämmitin
Suurin etu/ero lämmönvaihtimeen on se, että polttoainekäyttöinen lämmitin (Webasto, Eberspächer) puhaltaa lämpimän ilman tuulilasille ja myös sulattaa jään pakkaskeleillä. Kovilla pakkasilla em. lämmittimiä voi hyödyntää myös ajaessa tuomaa lisälämpöä ohjaamoon.

Astinlaudat ohjaamoon
Harvassa puoli-integroidussa matkailuautossa on vakiovarusteena astinlaudat ohjaamoon nousua ja sieltä poistuloa helpottamassa. Erityisesti lyhyiden matkustajien nousu autoon helpottuu melkoisesti.

Kaukokäyttölaite
Nykytekniikka mahdollistaa matkailuajoneuvon toimintojen kauko-ohjaamisen ja seurannan mobiililaitteilla joko tekstiviesteillä tai verkon kautta. Laite- ja ohjelmistovalmistajasta riippuen seurattavien ja ohjattavien toimintojen määrä voi vaihdella. Kausipaikalla olevan matkailuvaunun omistajalle tärkeimmät ominaisuudet ovat
lämmityksen ja jääkaapin päälle- ja poistoiminto, lämpötilan seuranta ja murtohälytys. Vuokraajille laitteet mahdollistavat ajoneuvon paikallistamisen.

Kompressorikylmälaukku
Kylmälaukku on tarpeellinen retkeilijöille ja myös lisää kylmäsäilytystilaa tarvitseville matkailuajoneuvon käyttäjille. Kompressorikäyttöiset kylmälaukut ovat nykyisin kevyitä ja hyvin muotoiltuja. Ruokien ja juomien jäähdytys ja pakastaminen matkoilla on helppoa. Uusinta tekniikka hyödyntävät laukut kuluttavat varsin vähän virtaa, mutta
pitävät juomat ja ruokatarvikkeet viileinä.

Televisio
Televisio pitää edelleen pintansa huolimatta suoratoistopalveluiden suosion kasvusta. Matkailuajoneuvoon kannattaa valita televisio, jota voi käyttää sekä 12 voltin että 230 voltin sähköllä. Television paikka ja teline kannattaa valita niin, että se näkyy mahdollisimman laajalle alueelle. Telineen taittuva mekanismi mahdollistaa monessa tapauksessa television kääntämisen 180-astetta, jolloin se saadaan näkymään
ajoneuvon toiseen päähän.

Letkurikkoventtiili ja pullonvaihtaja
Letkurikkoventtiili on turvavaruste, joka parantaa matkailuajoneuvon turvallisuutta sulkemalla kaasuntulon, jos kaasuletku murtuu tai syntyy muu suurempi kaasuvuoto. Järjestäytyneissä matkailuajoneuvoliikkeissä varmistetaan aina ennen ajoneuvon luovutusta, että kaasulaitteet täyttävät viranomaisten määräykset. Sellaista karavaanaria, jolta ei olisi kaasu loppunut yöllä ei ole, tai jos ei ole vielä, niin tulee olemaan. Jos haluat varmistaa kaasun riittävyyden myös öisin, automaattinen pullonvaihtaja on sinun lisävarusteesi. Kaasun loppuessa pullosta, pullonvaihtaja ottaa kaasun viereisestä pullosta. Monessa pullonvaihtajamallissa on ajoneuvon sisätiloissa näyttö, josta näkee pullojen kaasumäärät.

Kaasuhälytin

Kaasuhälytin hälyttää nestekaasuvuodoista ja osa malleista myös ns. nukutuskaasuista ja huumaavista narkoosikaasuista, joita käytetään Euroopassa yön aikana tehtävissä matkailuautomurroissa.

Sähköinen lattialämmitys kalvo
Asennetaan lattian päälle, ja kalvon päälle tarvitaan lattiamatto.

Liesituuletin
Liesituuletin ei ole kaikissa matkailuajoneuvoissa vakiovaruste. Mikäli olet ahkera kokkaaja, liesituuletin on järkevä ostos. Laitteita on eri kokoisia ja tehoisia. Osa malleista perustuu rasvasuodattimeen ja osasta menee putki ulkoilmaan.  Asentaminen kannattaa jättää matkailuajoneuvohuollon tehtäväksi.

Aurinkopaneeli
Omatoimimatkailun lisääntyessä myös sähkön osalta on omatoimisuuden tarve lisääntynyt. Matkailuajoneuvon katolle asennettavat aurinkopaneelit ovat hyvin suosittuja matkailuajoneuvojen lisävarusteita. Paneelien tehovalikoima on nykyisin laaja, joten ennen hankintaa kannattaa selvittää oma sähkönkulutustarve.

Alumiinivanteet
Alumiinivanteiden hankinnalle on monia perusteluja ulkonäöstä teknisiin ominaisuuksiin. Matkailuautoihin ja -vaunuihin soveltuvia malli- ja hintavaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Alumiinivanteet vapauttavat irtoilevista pölykapseleista ja niiden hintaero peltivanne-pölykapseliyhdistelmään on nykyisin melko pieni. Vanteet soveltuvat myös talvikäyttöön.

Sisälokasuojat
Sisälokasuojat suojaavat matkailuauton lokasuojia ja pyöräkaaria kiveniskelmiltä ja samalla parantaa ohjaamon äänieristystä. Sisälokasuoja asennetaan lokasuojapellin alapuolelle, jolloin se estää suolan ja kuran pääsyn auton runkoon.

Vetokoukku
Matkailuautojen vetokyky on yleensä henkilöautoja suurempi. Moni harrastus edellyttää harrastusvälineiden pakkaamisen peräkärryyn. Matkailuauton vetokoukun hankinnassa on tärkeää valita koukku, joka
on EU-direktiivien mukainen. Testaamattomat ja hyväksymättömät vetokoukut kiinnitysrautoineen voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

Hydrauliset tukijalat
Matkailuauto saadaan suoraan yhdellä napin painalluksella. Tarvittaessa voidaan tukijalkojen avulla myös kallistaa ajoneuvoa auttamaan harmaavesisäiliön tyhjennystä.

Tavaraboxi
Matkailuautoissa tulee usein tarve kuljettaa enemmän tavaraa kuin mitä ulkotäytettävät säilytystilat tarjoavat. Ratkaisu tarpeeseen voi olla auton peräosaan tai katolle asennettava tavaralaatikko. Lukittavan laatikon voi asentaa vähintään kolmen pyörän pyörätelineeseen tai erillisellä asennussarjalla. Tavaraboxeja on saatavilla tilavuudeltaan erikokoisia, yleisin on 450 litrainen.

Valorauta ja lisävalot
Matkailuajoneuvoharrastus on ympärivuotista. Syksyn ja talven pimeinä aikoina paljon liikkuvien kannattaa harkita lisävalojen ja mahdollisen valoraudan hankintaa. Lisävalotarjonta on nykyisin runsasta. Tehot ovat kasvaneet ja hinnat pysyneet maltillisina. Valorauta on hyvä suoja riistaeläinvahinkotilanteissa ja lisää ajoneuvon näyttävyyttä.

Teltat
Matkailuajoneuvojen telttatarjonta on runsasta, josta jokainen käyttäjä löytää omiin tarpeisiinsa sopivan. Matkailuvaunuihin sopivia telttoja löytyy sekä kesä- että ympärivuotiseen käyttöön. Koko-/pituusvalikoima on myös laaja.

A-mittainen kokoteltta
Tarkoitettu pääasiassa kesäkäyttöön, yleensä käytetään aina vaunun mittaisena. A-mittojen syvyydet ovat yleensä 250cm, 300cm tai 350cm. Voit tarkistaa oman vaunusi A-mitan osoitteesta www.isabella.net

Osamittainen kesäteltta
Tarkoitettu kesäkäyttöön, kiinnitetään vaunun telttauraan

Osamittainen Universal talviteltta
Tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön, kiinnitetään vaunun telttauraan.

Vapaastiseisova Drive away -teltta
Lähinnä matkailuautokäyttöön, teltan viereen ajetaan ajoneuvo, jolloin se varaa tilan ajoneuvolle myös leirintäalueella. Saatavana ilmaputkistolla tai teräsputkistolla.

Ilmateltta
Tarkoitettu useimmiten kesäkäyttöön, kiinnitetään joko vaunun telttauraan tai markiisin lisävarustelistaan. Myös ensimmäisiä talvikäyttöön soveltuvia ilmatelttoja on tullut jo markkinoille.

Standby-teltta
Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kiinteä teltta.

Kotelomarkiisi
Kiinteästi lähinnä matkailuautoon asennettava markiisi, joka rullataan ulos mekaanisesti veivillä tai sähkömoottorilla. Kotelomarkiiseja on saatava seinä- tai kattoasenteisena, ja kattoasenteisia markiiseja
voidaan asentaa myös matkailuvaunuihin.

Pussimarkiisi
Vaunun telttauraan kiinnitettävä markiisi, joka rullataan ulos käsin.

Katos
Vaunun telttauraan asennettava kevytrakenteinen katos.

Markiisien teltat ja sivuseinät
Markiiseihin on saatavana runsaasti erillisiä sivuseiniä ja telttoja. Sivuseiniä hankittaessa tulee tietää markiisin merkki ja malli, sekä markiisin leveys, syvyys ja asennuskorkeus.

Tuuliaita
Tuuliaidalla saat näkösuojaa sekä tuulensuojaa matkailuajoneuvon eteen. Tuuliaitoja on saatavana teräsputkistolla sekä ilmaputkistolla. Tuuliaidoissa on paljon vaihtoehtoja pituuden, korkeuden ja hintatason suhteen

Copyright Jyväs-Caravan Oy. Ostajan oppaassa on käytetty lähteenä Liikkuva Koti sivustoa www.liikkuvakoti.fi